Chia semínka patřila v minulosti k hlavnímu zdroji energie bájných Aztéků. Spolu s kukuřicí, fazolemi a amarantem tvořili základní aztécký jídelníček. Okolo roku 900 př.n.l. se v Jižní Americe Chia semínka používala jako platidlo, což dokazuje hodnotu této suroviny.
Vliv na zdraví
V Chia semíncích najdete 3x více železa než ve špenátu, 2x více draslíku než v banánech, 6x více vápníku než v mléce, 8x více omega 3 mastných kyselin než losos.
Účinek na lidský organismus je velmi různorodý. Nejpodstatnější je hydrofilní vlastnost, což znamená dobrou návaznost vody. S tekutinou tvoří Chia semínka jemný, lehce stravitelný gel. Konzumace semínek pomáhá k správné vnitřní hydrataci těla. To nám pomáhá mnohem lépe zvládnout náročné fyzické či psychické aktivity. Semínka nemusíme kombinovat jen s vodou, ale taky třeba s jogurtem, mlékem, ovocnou šťávou…
Chia semínka obsahují vysoké množství omega- 3 mastných kyselin, proto jsou vhodná ke konzumaci před a během zvýšeného fyzického výkonu. Tráví se totiž pomaleji než cukry, takže je zajištěn stálý zdroj energie.
Chia semínka mají dokonce protizánětlivé účinky a to díky vysokému podílu antioxidantů a skořicových kyselin.
Proč jíst chia semínka?
- Snižují riziko srdečních onemocnění – obsahují 8x více omega-3 mastných kyselin než losos
- Při pravidelné konzumaci zmírňují psychické potíže
- Jsou skvělých zdrojem železa – obsahují 3x více železa než špenát
- Jsou plná vápníku – obsahují 6x více vápníku než mléko
- Obsahují pořádnou dávku antioxidantů
Doporučená denní dávka
Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce, ale žádné negativní účinky nebo předávkování zatím nebyly zjištěny.
Nutriční hodnoty ve 100g
- Energie: 524 kcal
- Bílkoviny: 21 g
- Sacharidy: 37 g
- Tuky: 31 g
- Vláknina: 33,7 g