Draslík se v lidském těle vyskytuje zejména jako nitrobuněčná tekutina. Podílí se na zadržování vody v buňkách, tím pomáhá regulovat osmotický tlak a společně se sodíkem se účastní na přenosu nervových vzruchů. Draslík také významně ovlivňuje činnost svalů (především srdce) a podílí se na využití sacharidů a syntéze proteinů.
Zdroje
Draslík v dostatečném množství vyskytuje v běžných potravinách. K potravinám s nejnižším obsahem patří lihoviny, cukr, živočišný tuk.
Potraviny s vysokým obsahem draslíku
- káva
- černý čaj
- maso hovězí, kuřecí, vepřové
- játra
- fazole
- čočka
- ořechy
- špenát
Nedostatek draslíku
Při vyvážené stravě většinou nedochází k nedostatku draslíku. Nedostatek obvykle nastává v pooperačních stavech. Hlavní příznaky nedostatku draslíku jsou svalové křeče, srdeční arytmie, snížená funkce ledvin, ztráta chutě k jídlu a zvracení.
Při správné funkci ledvin nedochází ani k předávkování draslíkem.
Doporučená denní dávka
Dospělý člověk: 1800 – 5000 mg
Děti od 1 do 9 let: 1000 – 1600 mg
Děti do 1 roku: 500 – 700 mg