Karob (Ceratonia silika) je stálezelený strom vysoký 15 – 17 m. Jeho zralé plody jsou cca 30 cm dlouhé lusky, obsahující 4-10 semen. Z lusků se drcením získává karobová moučka, která je skvělou alternativou kakaa.
Karob obsahuje spoustu vitamínů skupiny B, také velké množství vápníku a draslíku. Neobsahuje laktózu, téměř žádný tuk a má vysoký obsah vlákniny.
Zdravotní benefity
Karob je hypoalergenní a je vhodný pro všechny, kteří se chtějí vyhnout lepku, laktóze, cholesterolu a tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá trávení.
Pravidelné užívání karobu údajně může snížit obsah tuků v krvi a urychlit spalování.
Využití
Karob můžeme použít na ochucení mléka, do kaší, pudinků, buchet, cukroví a dalších dezertů. Díky chuti podobné kakau jej můžeme nahradit ve všech receptech v poměru 1:1.
Nutriční hodnoty ve 100g
- Energie: 222 kcal
- Bílkoviny: 4,62 g
- Sacharidy: 88 g (49 g cukry)
- Tuky: 0,65 g
- Vláknina: 40 g