Karob

Sdílet:

Karob (Ceratonia silika) je stálezelený strom vysoký 15 – 17 m. Jeho zralé plody jsou cca 30 cm dlouhé lusky, obsahující 4-10 semen. Z lusků se drcením získává karobová moučka, která je skvělou alternativou kakaa.

Karob obsahuje spoustu vitamínů skupiny B,  také velké množství vápníku a draslíku. Neobsahuje laktózu, téměř žádný tuk a má vysoký obsah vlákniny.

Zdravotní benefity

Karob je hypoalergenní a je vhodný pro všechny, kteří se chtějí vyhnout lepku, laktóze, cholesterolu a tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá trávení.

Pravidelné užívání karobu údajně může snížit obsah tuků v krvi a urychlit spalování.

Využití

Karob můžeme použít na ochucení mléka, do kaší, pudinků, buchet, cukroví a dalších dezertů. Díky chuti podobné kakau jej můžeme nahradit ve všech receptech v poměru 1:1.

Nutriční hodnoty ve 100g

  • Energie: 222 kcal
  • Bílkoviny: 4,62 g
  • Sacharidy: 88 g (49 g cukry)
  • Tuky: 0,65 g
  • Vláknina: 40 g

karob

Sdílet:
Fitnesák

Warning: file_get_contents(https://api.instagram.com/v1/users/self/media/recent/?access_token=&count=8): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 429 - in /data/web/virtuals/104879/virtual/www/domains/fitnesak.cz/wp-content/themes/the-rex/library/templates/footers/footer2.php on line 23