Maca je rostlina, která pochází z peruánských And a roste v nadmořské výšce od 3500 m. Daří se ji v extrémních vysokohorských podmínkách, kde by jiné rostliny ani nepřežily. Zjistilo se, že Maca pěstovaná jinde, než v peruánských Andách, má jiné složení živin. Maca bývá označována jako peruánská viagra. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, má nasládlou, mírně kořeněnou chuť. Konzumují se kořeny velikosti ředkvičky. Bílkovina v Mace obsahuje 20 aminokyselin, 7 z 8 esenciálních. Maca je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, síru, sodík a železo, obsahuje stopové minerály jako zinek, jod, měď, selen, bismut a mangan. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C a E.
Vliv na zdraví
Maca je dobrým zdrojem fytoestrogenu, podporuje fyzické a duševní zdraví, vytrvalost, vitalitu, plodnost, sexualitu a hormonální systém při menopauze.
Proč jíst macu?
- kladně působí na prostatu
- při neplodnosti zvyšuje počet a pohyblivost spermii
- zvyšuje libido
- zrychluje regeneraci svalů
- zlepšuje funkci imunitního systému
- účinkuje jako afrodiziakum
- snižuje pocit úzkosti a stres
- podporuje myšlení, paměť a koncentraci
- pomáhá při neurózách a schizofrenii
- zabraňuje předčasnému stárnutí a fyzické slabosti
Doporučená denní dávka
1 – 2 čajové lžičky
Nutriční hodnoty ve 100g
- Energie: 300 kcal
- Bílkoviny: 12 g
- Sacharidy: 76 g
- Tuky: 1,3 g
- Vláknina: 6,7 g
- Vápník: 250 mg
- Draslík: 2005 mg
- Železo: 15 mg