Maca

Sdílet:

Maca je rostlina, která pochází z peruánských And a roste v nadmořské výšce od 3500 m. Daří se ji v extrémních vysokohorských podmínkách, kde by jiné rostliny ani nepřežily. Zjistilo se, že Maca pěstovaná jinde, než v peruánských Andách, má jiné složení živin. Maca bývá označována jako peruánská viagra. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, má nasládlou, mírně kořeněnou chuť. Konzumují se kořeny velikosti ředkvičky. Bílkovina v Mace obsahuje 20 aminokyselin, 7 z 8 esenciálních. Maca je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, síru, sodík a železo, obsahuje stopové minerály jako zinek, jod, měď, selen, bismut a mangan. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C a E.

Vliv na zdraví

Maca je dobrým zdrojem fytoestrogenu, podporuje fyzické a duševní zdraví, vytrvalost, vitalitu, plodnost, sexualitu a hormonální systém při menopauze.

Proč jíst macu?

  • kladně působí na prostatu
  • při neplodnosti zvyšuje počet a pohyblivost spermii
  • zvyšuje libido
  • zrychluje regeneraci svalů
  • zlepšuje funkci imunitního systému
  • účinkuje jako afrodiziakum
  • snižuje pocit úzkosti a stres
  • podporuje myšlení, paměť a koncentraci
  • pomáhá při neurózách a schizofrenii
  • zabraňuje předčasnému stárnutí a fyzické slabosti

Doporučená denní dávka

1 – 2 čajové lžičky

Nutriční hodnoty ve 100g

  • Energie: 300 kcal
  • Bílkoviny: 12 g
  • Sacharidy: 76 g
  • Tuky: 1,3 g
  • Vláknina: 6,7 g
  • Vápník: 250 mg
  • Draslík: 2005 mg
  • Železo: 15 mg
Sdílet:
Fitnesák