Sója – Je zdravá, nebo škodí?

211
0
Sdílet:

Nejprve něco o Sóji

Sója luštinatá již dlouho patří k oblíbeným potravinám a je považována za jednu z nejstarších plodin. Během 2. Světové války se dostala do středu zájmu a začalo se ji přezdívat sójové maso. V supermarketech nebo jiných obchodech už můžeme najít mnoho výrobků s obsahem sóji, od mléka až po různé polotovary typu sojový granulát a podobně. V dnešní době jsou největšími producenty USA, Brazílie, Čína a Argentina.

Špatná stránka Sóji

  • Obsahuje Goitrogeny, které potlačují funkci štítné žlázy. Poškození štítné žlázy může způsobit nadváhu, jelikož zdravá štítná žláza reguluje metabolismus.
  • Další nežádoucí látkou jsou Fytáty. Ty omezují využití důležitých živin, jako jsou minerální látky vápník, hořčík, železo nebo zinek, ze stravy.
  • Obsah Antinutričních látek omezuje využití bílkovin.
  • Fytoestrogeny, které se funkcí podobají skutečnému pohlavnímu hormonu estrogenu, který někdy i blokují. Zvýšená hladina estrogenu může podporovat předčasný nástup puberty, neplodnost nebo vznik rakoviny prsu.
  • Dnes se nejvíce používá sója jako polotovar, který obsahuje pouze izolovaný sójový protein, který s potravinou nemá nic společného. Sójové boby jsou čištěny v kyselé lázni v hliníkových nádobách, aby se snížil obsah antinutričních látek a zbytky hliníku zůstávají v potravině.
  • Přes 90% Sóji je v Americe geneticky modifikováno.

Jak se sója stala tak populární?

V Americe na žádost potravinářských firem vznikla státní podpora na pěstování sóji. Potravinářské firmy chtěly ze sóji vyrábět levný rostlinný olej, při výrobě vznikal odpad, který se musel nějak využít. Tím vznikl izolovaný sójový protein, který obsahuje většina polotovarů. Sója, která původně byla pouze v prodejnách zdravé výživy, je dnes ve všech supermarketech.

Jaká sója je zdravá?

Důležité je používat tu správnou sóju ve zdraví prospěšné fermentované podobě. Fermentace je proces, při kterém se rozloží antinutriční látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a vzácného vitamínu K2.

Fermentovaná sója se běžně konzumuje v mnoha asijských zemí. Zbytek světa většinou používá sóju ve formě polotovaru. V podstatě jíme více sóji než Asiaté, ale v nezdravé podobě.

Fermentované (zdravé) sójové výrobky

  • Tempeh – fermentovaný sójový „sýr“
  • Miso – slaná pasta k dochucení polévek a pomazánek
  • Natto – fermentovaný sýr, který je nejlepším zdrojem vitamínu K2
  • Sójové omáčky – samozřejmě ty kvalitní, které nejsou běžně dostupné v supermarketech

Sójový lecitin

Sójový lecitin je levný emulgátor, který se běžně používá v potravinářství.

Co si zapamatovat?

  • Používejte pouze fermentované výrobky.
  • Nekupujte polotovary typu sójový granulát atd..
  • Nepoužívejte k vaření sójové maso a mléko.
Sdílet:
Fitnesák