Vitamín A je vitamín rozpustný v tucích. Existuje ve dvou přirozených formách – A1 (retinol), A2 (3-dehydroretin). Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Rovněž je nezbytný pro vývoj epitelií, při jeho nedostatku buňky rohovatí. Zdrojem vitaminu A je alfa-karoten, beta-karoten a lykopen, což jsou oranžová a červená barviva.
Funkce
Vitamín A je nejdůležitější pro zrak. Díky němu člověk vidí dobře za šera a správně rozeznává barvy. Také zajišťuje růst, vývoj, kvalitu a funkčnost sliznic, kostí a krvetvorby. Ovlivňuje spermie a vajíčka, je potřebný pro správný vývoj plodu.
Nedostatek vitamínu K
Nedostatek vitamínu A se projeví poškozením tkání. Největší škodu způsobí na vlhkých částech (sliznice). Při vysychání sliznice v očích dochází k poškození rohovky, což může vést až k oslepnutí.
Symptomy:
- Vysychání sliznic
- Porucha imunity
- Šeroslepost
- Ztráta chuti
- Zpomalení nebo zastavení růstu
Předávkování
Vitamín A je jeden z mála vitamínů, kterým je možné se předávkovat. Nadměrný příjem vitamínu A u těhotných žen může poškodit plod.
Předávkování se projevuje:
- nevolností
- suchou kůží
- padáním vlasů
- poruchou vidění
- bolestí kloubů
- apatií
Předávkování provitamínů (karotenoidů) je nemožné. Při jejich zvýšeném přísunu lze pozorovat oranžové zabarvení kůže.
Doporučený příjem vitamínu K1
- Děti 1 – 3 roky – 0,4 mg/den
- Děti 4 – 6 let – 0,5 mg/den
- Děti nad 10 let – 0,7 mg/den
- Dospělí muži/ženy – 0,8 mg/den
Zdroje
Živočišné (vitamín A):
- játra
- mléčné výrobky
- žloutek
- ryby
Rostlinné (karotenoidy):
- zelenina (mrkev, rajčata, špenát, petrželová/celerová nať..)
- ovoce (broskve, švestky, meruňky, ananas..)
Zpracováním zeleniny a ovoce nad 180°C se vitamín zničí.
Vitamín A a karotenoidy můžeme přijmout i z doplňků stravy např. ve formě tablet.