Vitamín K je vitamín rozpustný v tucích. Označení „K“ je odvozeno z německého slova „Koagulation“, tedy od procesu srážení krve.
Funkce
Vitamín K1
Vitamín K1 podporuje srážlivost krve.
Vitamín K2
Vitamín K2 pomáhá ukládat vápník v kostech a zubech a odstraňuje vápník tam, kde jej nechceme. Také aktivuje bílkoviny kontrolující růst buněk a tím může zamezit tvorbě nádorů.
Nedostatek vitamínu K
Nedostatek vitamínu K vede k poruchám srážlivosti krve. Souvisí také s řídnutím kostí (osteoporózou). Dochází k pomalejšímu obnovování kostí a nedostatečnému zabudování vápníku do kostí. Kosti nejsou dostatečně pevné a snadno se lámou.
Doporučený příjem vitamínu K1
- Děti 1 – 3 roky – 30 µg/den
- Děti 4 – 8 let – 55 µg/den
- Děti 9 – 13 let – 60 µg/den
- Mladiství 14 – 18 let – 75 µg/den
- Dospělí muži/ženy – 120/90 µg/den
Zdroje
Potravinové zdroje vitamínu K1
Fylochinon (vitamín K1) je obsažen v zelené listové zelenině a některých rostlinných olejích (sojový, olivový). Hydrogenace (ztužování) rostlinných olejů může snížit biologickou účinnost vitamínu K. V tabulce jsou uvedeny některé zdroje Vitamínu K1 v mikrogramech (μg).
Potravina | Množství | Vitamín K1 (μg) |
Olivový olej | 1 polévková lžíce | 8,1 |
Sojový olej | 1 polévková lžíce | 25,1 |
Řepkový olej | 1 polévková lžíce | 16,6 |
Vařená brokolice | 1 hrnek (sekaná) | 220 |
Syrová kapusta | 1 hrnek (sekaná) | 547 |
Syrový špenát | 1 hrnek (sekaný) | 145 |
Syrový zelený listový salát | 1 hrnek (drcený) | 62,5 |
Syrová řeřicha | 1 hrnek (sekaná) | 85 |
Syrová petržel | 1/4 hrnku (sekaná nať) | 246 |
Zdroje vitamínu K2
- fermentovaný sýr Natto
- fermentované potraviny (kysané zelí,…)
- některé další typy sýrů, ale množství je velmi malé
Doplňky stravy
V České republice je možné získat vitamíny K1 a K2 v některých doplňcích stravy i bez lékařského předpisu. Rozdíl mezi vitamínem K1 a K2 je ve vstřebávání a využití v organizmu. Vitamínu K1 se dostane do oběhu 5 – 15%,vitamínu K2 95 – 100%. Vitamín K1 je v organizmu použit na srážení krve a rychle se z těla vyloučí, K2 vytváří v organizmu dlouhodobou hladinu, ze které je využíván zejména pro metabolismus kostí a cév.